Rozvodnený potok Ublianka spôsobil v Klenovej problémy

25.01.2007 Snina

Klenová/Snina 25. januára (TASR) - Rozvodnený miestny potok Ublianka spôsobil v stredu v obci Klenová v Sninskom okrese, v ktorej vyhlásil starosta tretí stu...
Klenová/Snina 25. januára (TASR) - Rozvodnený miestny potok Ublianka spôsobil v stredu v obci Klenová v Sninskom okrese, v ktorej vyhlásil starosta tretí stupeň povodňovej aktivity, strach a rozčarovanie.

Ani najstarší obyvatelia obce nepamätajú takúto situáciu, keďže ide o potôčik, ktorého hladina v letných mesiacoch dosahuje iba pár centimetrov. \"Začal nám v utorok večer padať intenzívny dážď, ktorý trval zhruba do obeda, voda bola zdvihnutá oproti normálu asi o dva metre, \" opísal dnes pre TASR situáciu starosta obce Dušan Hirča. Dodal, že vyliata voda z koryta potoka zaplavila záhrady, miestne komunikácie, mosty a lávky. \"O škodách je zatiaľ predčasné hovoriť, situáciu budeme dnes monitorovať. Zistili sme napríklad, že piliere mostíka vedúceho k základnej škole sú porušené, \" doplnil starosta. Dodal, že dnes ráno o 7. hodine odvolal tretí stupeň povodňovej aktivity.
Dovedna 533 obyvateľov obce žije v lokalite, v ktorej sú zvyknutí v januári na vyše 20-stupňové mrazy a poriadnu nádielku snehu. Slabé sneženie zaznamenali v Klenovej až dnes nadránom.
Výdatnejšie sneženie, dnešné dažďové zrážky a oteplenie sa podpísali aj pod záplavy, ktoré spôsobili miestne potoky v dvoch obciach Humenského a ďalších štyroch obciach Sninského okresu. Topiaca sa snehová masa a vyliate vody z potokov zaplavili v spomínaných obciach viacero suterénnych miestností rodinných domov, poškodili mosty, oporné múry a miestne komunikácie. Zaplavené sú aj niektoré záhradné lokality a orná pôda. Povodne postihli obce Zbudské Dlhé a Lackovce v Humenskom okrese, Ubľu, Zemplínske Hámre, Stakčín a Kalnú Roztoku v Sninskom okrese. Po klesnutí v niektorých obciach ešte v stredu večer odvolali najvyššie stupne pohotovosti.
 

Vyberte región